work in progress

Informatie over 蚩尤 chī yóu - Zhiyou

Vertalingen:
Engels (Ziporyn, Mair): Chi You
Duits (Kalinke): Chiyou (Einfältiger Vorwurf)
Frans (Levi): Tch'ö-yeou.

Biografische informatie:

Zhiyou was een monster dat de wapens uitvond (Schipper).

Zhuangzi: HIj [de Gele Keizer] vocht met Zhiyou (...) en het bloed stroomde honderd mijlen in het rond (Schipper p 382).

De oorlog tussen de Gele Keizer en Zhiyou wordt verteld in de Vier geschriften van de Gele Keizer. Mansvelt Beck gaat uitgebreid in op het monster Zhiyou [Chiyou]. Zie Mansvelt Beck1995 p41-44 .

"De hoofdstukken 'Wanorde Rechtzetten' en 'Vijf Maatregelen van Bestuur' gaan direct over de oorlog tegen het monster Chiyou. Wanneer ik hier 'mon-
ster' zeg, dan is dat zowel in letterlijke als in figuurlijke zin bedoeld. Het is namelijk niet helemaal duidelijk wie of wat Chiyou eigenlijk is. In één versie van de traditie is Chiyou niemand minder dan de Goddelijke Boer [Shennong], de voorganger van de Gele Keizer, of hij is een afstammeling van de Goddelijke Boer die wraak wil nemen op de Gele Keizer omdat deze de Goddelijke Boer van de troon gestoten heeft. Maar we vinden ook beschrijvingen van Chiyou als een maar halfmenselijk wezen, met het lichaam van een dier maar met de mogelijkheid van menselijke spraak, met een hoofd van brons en een ijzeren voorhoofd, wiens voedsel uit zand en stenen bestaat. Of wiens voedsel uit ijzer en stenen bestaat, die een mensenlichaam heeft maar hoeven als van een buffel, vier ogen en zes armen, punt-oren en een hoorn op het hoofd. We horen ook dat Chiyou niet één wezen was, maar de verzamelnaam voor eenentachtig of tweeënzeventig zulke wezens. Over zijn einde circuleren ook meerdere vertellingen. Hij is door de Gele Keizer omgebracht, daarover is iedereen het eens." (p41)

Het personage Zhiyou komen we 1 keer tegen waarvan 1 keer in dialogen (of monologen) en 0 keer in anekdotes of overige vermeldingen. Hieronder ziet u een overzicht:

Overzicht dialogen

1. hst. 29-I, pag. 378-385: Confucius spreekt met Liuxia Ji over Rover Voetpad --> Confucius en Rover Voetpad


colofon | cookies | afkortingen en iconen